Velkommen!
Bloggen ser best ut i Mozilla Firefox.

tirsdag 24. januar 2012

Fargefunn: Fiolett

...eller lilla, om du vil. En farge som på mange måter er litt undervurdert, føler jeg. Den brukes riktignok i forbindelse med advent, før det røde tar over når julen kommer for alvor, men ellers i året ser man ikke så mye til den.

Fiolett finnes i flere nyanser, fra rosalilla på den varme siden til blålilla på den kalde, og ute i naturen er det ofte slik at ting vi tror er blå, egentlig er lilla. Det er jo en grunn til at blå matvarer ofte inneholder forbudte stoffer, og dermed blir strengt regulert - blått kan ikke utvinnes naturlig fra omgivelsene våre. For eksempel er både blåbær og blåklokker egentlig fiolette, om vi tenker etter. La oss utforske hva annet i denne fargen som finnes der ute!

For en innføring i Fargefunn, se begynnelsen her.

Et CC-søk hos Flickr på ordet "purple" ga 267 177 treff. Her er de fem første bildene som utmerket seg hos meg:


Fiolett er en eventyrlysten farge! Jeg får lyst til å kaste meg på en lilla sykkel og fare gjennom et frodig landskap i strålende solskinn. Kanskje har jeg en sånn fjollete gummileke i den ene skjørtelommen, som jeg kan kaste i været når jeg føler meg modig nok til å styre med bare én hånd. I den andre lommen ligger kanskje en liten bok og noen fargestifter, sånn at jeg kan forevige inntrykkene på veien, og den ene stiften har fått to navn for å unngå forvirring. Hvis jeg passerer et marked, kan jeg stoppe og kjøpe lilla løk (og kanskje lilla poteter og gulerøtter også, for det finnes!), før jeg sykler videre til jernbanestasjonen, hvor jeg skal treffe noen jeg er glad i som kommer med toget. Hvis vedkommende har tung bagasje, kan vi legge den på en lilla tralle og rulle ut i solen igjen.

For en fin, fiolett dag det ville vært! For en festlig farge!

13 kommentarer:

 1. Det hadde vært en fin, fiolett dag, det. Jeg liker bildene! Og den sykkelen er jo en sykkeldrøm!

  SvarSlett
 2. Hihi, eg hadde lilla jakke og lilla sokkar på med i dag.

  SvarSlett
 3. Lilla er kjempe fint! :) :) Har noen lilla plagg og de er jeg kjempe glad i!

  SvarSlett
 4. Digger lilla! Flotte lillabilder du har funnet :-)

  SvarSlett
 5. for meg er det: en Ametyst (med alle sine kvaliteter for henne) ,pa en bla en natt og rapel perlehvite fargen please! som alle ekte farger, produsert av naturen..kansje pa grunn av oredobber av min bestemor eller krystall vaser, "lilla" av min mor i mai.. det er alltid min forste "ayrmulke" kjopt i "Jérusalem" , var at fargen. jeg huskker i kirken klaer av presten for Paske ogsa. og"lilla sea star" og middelhavet sjopinnsvin synder ogsa.( vous avez gagné: une boite de bonbons à la violette!) bruno

  SvarSlett
 6. Lilla er en kjempefin farge som jeg gjerne skulle sett mer til!
  Håper du har hatt en strålende, fiolett dag, Synne!

  Jeg så forresten en fantastisk fin lilla-nyanse på himmelen i dag, som en siste prikken-over-i´en akkurat i det solen gikk ned et sted der borte i det fjerne. Tror det er første gang jeg faktisk har tenkt over at også himmelen, takket være solen, kan få nyanser av lilla på seg. Det var kjempefint! Med lyset fra gatelykter og biltrafikk som "glitrende diamanter" under seg

  SvarSlett
 7. Jeg har egentlig aldri likt lilla noe særlig. Den er så... voldsom? Jeg vet ikke. Hihi! :)

  SvarSlett
 8. lilla er en av mine absolutte favorittfarger :)

  SvarSlett
 9. Så hyggelig at mange av dere liker lilla!

  Bruno: Mange fine assosiasjoner til denne fargen!

  Linda Terese: For et fint sammentreff! Det høres flott ut!

  L.: Den kan nok være litt voldsom, ja! I sine mest grelle former, som i det øverste bildet!

  SvarSlett
 10. Nå begynte jeg å tenke på en av favorittseriene mine, Breaking Bad. Paret Hank/Louise har huset fullt av lilla ting. Tilogmed bokhylla ser helt lilla ut fordi alle omslagene er lilla!

  SvarSlett
 11. Kathleen: Oi, den serien har jeg ikke sett noe av, så det visste jeg ikke! Høres morsomt ut!

  SvarSlett
 12. Lilla har vært favorittfargen min siden jeg var ei bittelita frøken. Da jeg var tre år gammel krevde jeg å få lilla rom (har jeg fått høre), og selv den dag i dag vil jeg helst ha alt i denne flotte fargen.

  SvarSlett

Alltid koselig med kommentarer!