Velkommen!
Bloggen ser best ut i Mozilla Firefox.

fredag 11. februar 2011

Hos Deichman

I Oslo finnes en rekke bibliotek som bærer navnet til Carl Deichman. Han var en velgjører som donerte en stor boksamling til byen Christiania sent på 1700-tallet. Det er jeg glad for!

Hovedbiblioteket ligger på Hammersborg og er enormt og grønt. Inne ser det slik ut:


Søyler både ute og inne skaper ganske storslagen stemning.


Bøker fra gulv til tak, og tak av glass, og sitteplasser midt i det hele.


Jeg pleier å besøke biblioteket omtrent en gang i uken, både for å låne bøker og for å lese pensum. Motivasjonen blir ikke bedre enn på et bibliotek! Det finnes nå 18 ulike Deichman-avdelinger rundt om i byen, tror jeg. Vanligvis sitter jeg her, på Scous Plass-filialen.


Det er et lite og gammelt bygg med ugler over døren.


Inne er det trepanel på veggene, slitte bord og store vinduer.


Koselige kroker og søte lamper lyser opp franskstudiene.


Mange kaféer og kiosker i nærheten gjør det enkelt å skaffe seg påfyll av energi. For eksempel i form av grønne tekopper og overprisede cupcakes.


Er man riktig heldig, har man også en fin Ine ved sin side, som man kan skjære grimaser til og skrive lapper med! Studiesmil!

I 2. etasje ligger en av byens største skatter: SERIETEKET.


Her er det fine farger og tegneserier som gjelder. Nerdelykke!


Tenk så heldige vi er som har tilgang til bibliotek. Blide bibliotekarer tar imot oss og hjelper oss med å finne det vi vil ha, og vi kan lese på stedet eller ta bøkene med oss hjem, og alt man trenger er et lånekort. Noe av det hyggeligste er gamle bøker som mange før deg har lest og likt, som kanskje har kaffeflekker og eselører etter mange sene timer i sofakroker og hengekøyer. Er du riktig heldig, får du en av de bøkene som fortsatt har en liten lomme på innsiden av permen, med kortet som bibliotekarene pleide å stemple innleveringsfristen på. Åh, nostalgien.


Forresten: Om du ikke kjenner bloggen til Glamourbibliotekaren, så vil jeg si at jeg synes den er fin å følge, og her kan du lese hennes bibliotek-hyllest fra forrige uke.

Ha en flott fredag, alle sammen!

8 kommentarer:

 1. Har du sett planene for hvordan hovedbiblioteket skal se ut når de flyttes? Jeg blir litt deprimert av det.

  Elsker når bibliotek har sånn gammel, koselig stemning og interiør. <3 Har aldri vært på Scous Plass-filialen da, men fikk veldig lyst nå!

  SvarSlett
 2. Artig med Deichman på bloggen! Spesielt det på Grünnerløkka er unikt for ble bygd nettopp for å være et bibliotek. ordentlig planlagt og greier 1920 tallet. Det var den filialen jeg likte aller best.

  Jeg synes planene for nye Oslo bibliotek ser kule ut jeg. Gleder meg til nytt bibliotek som kanskje er litt mer funksjonelt, enn det som er nå.

  SvarSlett
 3. Åh, nå kjenner jeg at jeg savner å sitte på bilbioteket eller lesesalen med bøkene og en kaffekopp. Og ta små (eller lange) kaffe- og fruktpauser innimellom. Savner studentlivet.

  Feltarbeidlivet er litt vanskelig å venne seg til (men det er jo ganske ålreit likevel).

  SvarSlett
 4. Böker, te og cupcake = me like!

  SvarSlett
 5. Fint å få slike innputt. Finner ut at egentlig savner jeg det å bruke bibloteket mye. Eller det å ha tid til å lese en masse. Må vel bare finne tid!!

  SvarSlett
 6. Jeg elsker biblioteket! Selv bruker jeg det på Majorstua, mest fordi det er nærmest også liker jeg meg der, av en eller annen grunn. Da jeg var liten var jeg alltid på biblioteket på Oppsal, og drasset med meg pose på pose hjem.
  Det biblioteket som ligger mitt hjerte nærmest er nok hovedbiblioteket i København, hvor jeg nærmest bodde i seks måneder. Mange etasjer, stort og luftig, og masse sitteplass hvor man kunne bla i bøkene.

  SvarSlett
 7. Ingrid og Ragni: De gamle byggene er så flotte, og jeg håper de får stå, slik at de kan brukes til andre former for offentlig kos. Det blir spennende å se hva som skjer i Bjørvika! Det blir nok stort, lyst og funksjonelt, i hvert fall, om ikke like sjarmerende!

  Maren og Frøken Paris: ENIG <3

  Tøtta: Håper du finner tid, for det er så fint å lese!

  Tine: Når du kommer tilbake, kan vi kose vårs og være flinke sammen!

  Myldretid: Bibliotek i andre byer er alltid spennende! Jeg må sjekke ut det i København neste gang jeg er der!

  SvarSlett

Alltid koselig med kommentarer!