Velkommen!
Bloggen ser best ut i Mozilla Firefox.

fredag 18. november 2011

Franske fristelser

Pakkepost, altså. Det finnes vel omtrent ikke noe morsommere. Jeg er så heldig at jeg har flere brevvenner, og en av dem bor i Frankrike og sender mye fint. I forrige uke mottok jeg en stor og tung pakke, som måtte hentes på postkontoret fordi den ikke fikk plass i postkassen, og som viste seg å være full av gøyal gastronomi!


Et glamorøst kort forklarte at jeg skulle få et innblikk i noen nye smakstradisjoner. Tusen takk, Bruno!


Jeg er kjempeglad i fisk, så det var spennende å pakke ut middelhavskaviar...


...og makrellfilet i hvitvin og supersjarmerende eske.


Det søte var også sørget for, i form av nøttenougat...


...og om jeg skulle føle for noe friskt, er slike drops fine å ha.


Hvis jeg så vil avslutte med noen edle dråper, kan jeg smake forsiktig på en av disse.


Slik post er overveldende hyggelig, naturligvis, så jeg prøver å sende noe fint tilbake innimellom. Jeg har ikke råd til å kjøpe og poste alkohol og andre tunge ting (og tror heller ikke at det er helt tillatt her til lands), men jeg har blant annet sendt en kalender med flotte bilder av norsk natur. Jeg tar veldig gjerne imot innspill fra dere som leser: 
Hva er typisk norsk og dessuten fint å sende i posten til utlandet?

Når vi først er inne på morsomme ting som kommer fra Frankrike: I går var tredje torsdag i november, og da kommer årets Beaujolais Nouveau hvert år. Min mor har lært meg å sette pris på denne morsomme skikken, som ikke nødvendigvis er synonym med god vin, men som er en lite selvhøytidelig hyllest til livet! Ung rødvin med blomstermønstrede etiketter er blitt en tradisjon på denne torsdagen - for millioner av franskmenn og for meg. I fjor var jeg så heldig å oppholde meg i Paris på dette tidspunktet, og i dette innlegget kan du lese litt om markeringen der. Vi gjorde det litt enklere i går kveld, men vi smakte oss frem, og skålte for vin og familie og fine tradisjoner.


Det ligger så mye glede i god mat og godt drikke!

God helg!

13 kommentarer:

 1. For første gang på mange, mange år har det gått meg hus forbi at det var tredje torsdag i november i går. Nei og nei!

  Artig forsendelse:) Fine ting å sende kan være ostehøvel, en liten pakke med skiver av brunost, minipølser av elg eller rein, slik essens du får på butikken som man har i alkohol (min svigerfar trodde han hadde kjøpt ekte akevitt...), saltlakris (finnes ikke i Frankrike), lys og servietter med norsk design/farger/natur (under min PHD-disputas hadde min mor pyntet med postkort hvor man så en elg, Geiranger osv. og folk spurte om de kunne ta de med hjem, haha!) e.l. Ja, det var det jeg kom på av billige og små forsendelser:)

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 2. For en fantastisk pakke å få i posten! Synes Frøken Paris hadde fine tips. Makrell i tomat, kanskje? :)

  SvarSlett
 3. Herlig pakkepost! <3 God lørdag, Synne!

  SvarSlett
 4. Hei du! Send en ostehøvel til han! Det er jo en norsk oppfinnelse!

  SvarSlett
 5. Åå, for en fin og spennende pakke! Rart hvordan alt er så mye mer glamorøst på fransk, tilogmed matemballasje.
  Enig i kommentaren over, ostehøvler er morsomme! Så finner du sikkert en litt gammel en, med spesiell form og kanskje små utskjæringer og inngraveringer :)

  SvarSlett
 6. Med en franskmann eller franskkvinne i familien, har vi blitt indoktrinert med franske skikker både titt og ofte av min nydelige, franske svigerinne. Jeg elsker fransk vin, fransk mat og ikke minst fransk språk. Og siden Norvegian bestete seg for å åpne nye ruter fra Topr, og den ene av dem var til Nice, ble jeg hoppende glad. Vive la France!!!!

  SvarSlett
 7. hei, i kveld, mens jeg lytte til"Das lied von der erde"g.Mahler, jeg er veldig rort av din gest foran alle. men jeg ikke soker det.i gar som jeg var i butikken for andre gode ting, var noen beaujolais Nouveau smak, var mot min vilje.alle med litt vet her; vet at: sannheten om Beaujolais vin er blandet med sor som " Corbières" eller verste av italia !! jeg er forsatt a kjenne den sanne god "Bourgogne" vin... jeg vil ga til vinen doren "Versailles" neste helg, jeg har folt meg bra gull vinnere; jeg folger.kanskje du laere meg noen skjonnand av julen.men ikke a lope etter gave. du er en vakker sjel, og det er skrevet i var "Hellige Boker" Takk... jeg har lest "et Dukkehjem" Ibsen,bra!! og apnet med "Kierkegaard"(takk for den som ga idé).....et puis en décembre , invitez qui vous voulez !(a condition d' avoir laissé le vin reposer un peu ).. mes amitiées a vous, et aux votres .. Bruno

  SvarSlett
 8. ååå, så snill franskmann! Post er fiiint! Også så spennende skikk! Hva med en freia melkesjokolade? ;)

  SvarSlett
 9. Takk for alle innspill! Jeg krysser fingrene for at Bruno ikke finleser kommentarene, hoho!

  Frøken Paris: Så mange gode idéer! Jeg visste ikke at de ikke har salt lakris i Frankrike, det er jo så godt! Her har jeg masse å ta utgangspunkt i, tusen takk.

  Karoline: Jahahaha, det er påfallende mye finere innpakning på de franske godsakene!

  Kristin: Enig! Så heldig du er som har franskmenn i familien!

  Bruno: Det var ikke meningen å gjøre deg forlegen, altså! Takk igjen. Så gøy at du har lest Et dukkehjem, det er jo en virkelig klassiker! Beaujolais Nouveau er jo ikke kjent for å være god vin, men det er et morsomt konsept! Ha en fin uke!

  motionocean: God, gammeldags melkesjokolade fra Freia, det må jo falle i smak! Lurt!

  SvarSlett
 10. Så artig! =D Liker konseptet med kulturutveksling i matveien. Sånn i juletider kunne en evt prøvd å sende noen småkaker hvis dere lager sånt? De er jo tørre så burde holde seg gode.. men kanskje hele! ;) Evt med litt tørkepapir imellom/rundt som støtbeskyttelse! Ellers kommer je bare på ting som ablolutt ikke egner seg for sending, som pultost, som kanskje fort kunne falt i smak hos en franskmann, men mest trolig hadde vørti mistenkt for å væra biologisk krigføring på veien... :-p Gleder mæ tel å sjå dø atte om itte så lenge, i jula! =D

  SvarSlett
 11. Mildrid: Julekaker er en god idé, og litt beskyttelse høres lurt ut! tror nok pultosten får bli igjen hjemme, men det ville sikkert vært ...interessant å motta! Gleder meg til å treffes i jula, jeg også!

  SvarSlett

Alltid koselig med kommentarer!